torsdag 28 januari 2016

Är eget finare än gemensamt?


Bostadsbilagan visar nybyggda radhus, blommande träd och glada barn som springer utanför huset. ”Här ger solen energi” lyder rubriken till idyllen. Inget verkar kunna vara mer rätt dessa dagar än att producera sin egen energi, för det anses vara riktigt fint. Och det är inte bara stora och små fastighetsägare som tycker så.  

En intervjustudie som Värmemarknad Sverige har genomfört visar att det finns en politisk uppfattning om att egenproducerad energi är ”finare” än gemensam, Vilket tar sig uttryck i byggregler och diverse skatteavdrag som gynnar det egenproducerade.
Det är samtidigt lite märkligt att egenproducerad energi uppfattas som bättre och finare i samhället just nu, när delningsekonomin stadigt växer. Människor vill gärna dela allt, från verktyg till bostäder.  Fördelarna med detta är flera, för genom att dela på våra resurser gynnar vi klimatet, människors privatekonomi och skapar nya jobb. I fjärrvärmebranschen startade delningsekonomin redan för 60 år sedan och borde därmed vara mer rätt än någonsin, men så är alltså inte fallet.
  
Det finns fotografier från svenska städer före fjärrvärmens inträde. Skorstenar på varje hus och rök som ligger som ett tätt lock över staden var då ett faktum. Idag ser det inte ut så längre i Sverige, tack vare fjärrvärmens utbyggnad. Det gemensamma systemet har ersatt de enskilda. Det fiffiga med fjärrvärmen är ju också att den tar tillvara resurser som ingen annan vill ha: grenar och toppar från skogsavverkning, avfall, spillvärme med mera, och gör nytta av dessa. Detta tillsammans med väldigt bra reningsutrustning. Hur kan det plötsligt anses omodernt? 

 Jag vill se en värmemarknad där kunderna har flera alternativ att välja mellan och där fjärrvärmen känns attraktiv tack vare sina miljöfördelar, konkurrenskraftiga priser, bekvämlighet, men också för att människor ser fördelarna med ett gemensamt system. Jag vill inte se att man väljer värmealternativ enbart genom att  man går på en känsla av att det är finare att ha en egen produktion.



Jag har varit på middagar där mannen i huset glatt berättat om att de installerat värmepump och där sedan en stor del av sällskapet glatt har följt med för att titta på underverket. Hittills har jag inte hamnat på någon middag där någon stolt berättat om att de har fått fjärrvärme installerat. En förklaring kan vara att det inte är lika vanligt med fjärrvärme till småhus, men den andra förklaringen handlar nog om att det inte känns som en bedrift att berätta om detta. 


Detta kan tyckas lite bagatellartat, men det får givetvis negativa konsekvenser när såväl kunder som politiker anser att det är lite bättre att lösa energiproduktionen själv. Det finns därför all anledning att såväl lokalt som nationellt visa på fjärrvärmens fördelar. Fjärrvärmekampanjerna ”Vi värmer varandra” och ”Ta vara på energin” är viktiga steg i den riktningen. 

Jag kan samtidigt inte låta bli att fundera på hur länge jag ska behöva vänta på att det dyker upp en bostadsbilaga med vackra hus, lyckliga barn och med en rubrik i stor stil om Vi värmer varandra med fjärrvärme eller Här tar vi vara på energin med fjärrvärme. På måndag är det dags för nästa bostadsbilaga i min morgontidning, då kanske? 

Ann-Sofie Borglund, chefredaktör Fjärrvärmetidningen
 

5 kommentarer:

  1. Hej bloggen. Den verkar informativ och bra. Noterade att ingen kommenterat före mig. Det känns roligt att vara först.
    Citerar från inlägget "Det fiffiga med fjärrvärmen är ju också att den tar tillvara resurser som ingen annan vill ha: grenar och toppar från skogsavverkning". Detta tog skogsbruket fasta på och byggde upp ett system för leverans för energiåtervinning av hyggesavfalet (GROT). Men de marknadskraftsdrivna energiåtervinningsföretagen föredrog att energiåtervinna från utlandet importerade sopor istället, och hyggesavfallet ligger hopsamlat i travar vid vägkanten eller skogen och ruttnar. Fast nu tillvaratas det nog inte längre på grund av ointresset från energiåtervinningen. Därmed avger Sverige milliontals ton koldioxid till atmosfären som hade kunnat energiåtervinnas först. Vad tänker fjärrvärmebloggen göra för att beskriva det problemet och finns det synpunkter på hur det skall åtgärdas?
    Jag begärde avisering men när den kom hamnade den i spampostkorgen. Ni bör åtgärda det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det skulle råda ointresse från energiföretagen att använda GROT stämmer inte. Biomassa är fortfarande det vanligaste bränslet i svensk fjärrvärme. Här finns statistik: http://svenskfjarrvarme.se/Statistik--Pris/Fjarrvarme/Energitillforsel/
      En del av hyggesavfallet ska ligga kvar i skogen för den biologiska mångfaldens skull. Dessutom är inte energibranschen den enda intressenten. Man kan göra mycket annat av spill från skogen – biogas exempelvis, men där har marknaden mattats betydligt. Det pågår även en hel del forskning kring vad skogsråvara kan användas till (inom kemisk industri tex).
      Om aviseringen hamnar i din skräppost har det nog tyvärr med dina inställningar att göra och inget vi kan åtgärda härifrån.
      Hälsningar Eva på Svensk Fjärrvärme

      Radera
  2. Jag vet att biomassa är viktigt men det finns olika biomassa. GROT är energiåtervinning av hyggesavfall. Skogsbruket anser, som framgår av två länkar nedan, att GROT minskar och sopimporten ökar. Skogsbruket skyller på sopimporten. Det är detta jag vill ha en kommentar till från användaren. Sopimporten ger upphov till kritik, bl a eftersom man tycker att länder skall ta vara på sina sopor själva.
    https://www.skogssallskapet.se/artiklar--reportage/artiklar/2015-12-11-sopor-istallet-for-grot-i-varmeverken.html
    http://www.skogen.se/nyheter/sopor-tranger-ut-skogsbransle

    SvaraRadera
  3. GROT är just den form av biomassa som används mest. En fråga man kan ställa sig är dock om skogsindustrin kan "kräva" avsättning för sina produkter hos just fjärrvärmeverken? Är det fjärrvärmekunden som ska hålla skogsindustrin igång? De flesta vill inte betala mer än nödvändigt för sin värme.
    Det senaste blogginlägget handlade just om kritiken mot energiåtervinning och import av avfall eftersom jag anser att kritiken ofta är väldigt onyanserad. Om andra länder ännu inte har de effektiva system som vi har för avfallshantering så leder det till klimatnytta att behandla avfallet här, samtidigt som fjärrvärmekundernas priser kan hållas nere.

    SvaraRadera
  4. Om målet var att sänka kostnaderna för kunderna borde fjärrvärmen använda mer fossilt bränsle. Nu är det ett politiskt mål att minska användningen av fossilt bränsle och öka återvinnbart. Däri ingår ökad användning av GROT och skogsbruket försökte anpassa sig till de politiska intentionerna. Det gäller framförallt att energi-återvinna den del av skogsprodukterna som inte används till ädlare ändamål och som ruttnar bort annars. Det finns faktiskt skäl att låta en del ruttna bort, framförallt innehåller det näring. Men fjärrvärmen för inte en diskussion med skogsbruket och betraktar det som "krav från skogsindustrin" när fjärrvärmen lokalt inte lever upp till de politiska intentionerna. Det borde vara en bättre dialog på lokal nivå så att skogsbruket inte gör felinvesteringar och att verksamheten kan överleva tills det utländska sopberget förmodligen sinar.
    Eftersom bloggen inte tar länkar så citerar jag istället. Jag har framför mig Skogsland 160311 första sidan domineras av "Flismarknaden i norr raserad" underrubrik "Marknaden för skogsbränsle dör sotdöden" "Här flisas sista rishögen från SCA Västerbotten"

    SvaraRadera